ÜYE GİRİŞİ
İSİM 
 
PAROLA 
    beni hatırla  
Post Info TOPIC: Not sistemindeki çaresizlik


üzerime tanimam

durum: Offline
Mesajlar: 131
Tarih:
Not sistemindeki çaresizlik
Kalıcı Link   


Saygı Öztürk'ün yazısı

Milli Eğitim Bakanlığı, başta Anadolu liseleri, fen liseleri olmak üzere sınavla öğrenci alan bazı okullara öğrenci alım sisteminde köklü değişiklikler öngördü. İlköğretim 8. sınıfında yapılan liselere giriş sınavının yerine, öğrencinin 6-7 ve 8’nci sınıflarda sınava girmesi, diploma notu, okuldaki davranış notu dikkate alınarak okullara yerleştirme öngörüldü. Bakanlığın açıkladığı sisteme en büyük eleştiri, bazı okullarda “torpilli” öğrencilere “şişirme not” verilip hem diploma notunun hem de davranış notunun yükseltileceği oldu.


Milli Eğitim Bakanlığı’na, bu konudaki mevzuat düzenlemesine son şekli verilmeden önce öğretmenlerden, okul yöneticilerinden, velilerden hatta öğrencilerden mektuplar ulaştı. Orada ilginç öneriler yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof.Dr. İrfan Erdoğan ve arkadaşları bu önerileri önemsiyor ve gelen önerileri de sınıflandırıyorlar. Yani, son düzenleme yapılırken bunların dikkate alınacağı biliniyor.


Liselerde not sistemi değiştirildi. Notlar 100 üzerinden veriliyor. Böylece önemli bir haksızlık da giderilmiş oldu. Aslında basit, üzerinde uğraşmaya değmeyen, adaletli bir sistemi Milli Eğitim Bakanlığı bugüne kadar niçin uygulamadı o da ayrı bir soru, ayrı bir sorun…İşte, sistemin yararları açıkça görüldüğü, önümüzdeki dönemde yapılacak düzenlemelerde yararlanılacağı için İlköğretimde de not sistemi gelecek öğretim yılından itibaren değiştirilecek. 6-7 ve 8’nci sınıflarda öğrenciye notlar 100 üzerinden verilecek.


YENİ SİSTEME, YENİ ÖNLEMLER

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, ortaöğretim kurumlarına girişi düzenleyen yönetmelik düzenlemesini yapacak. İşte, kamuoyuna açıklandığı zaman gündeme gelen “şişirme not”a karşı, önlemler alınacağı belirtildi ama bunlar yetersiz bulundu. Şimdi, neler yapılacağını yetkililerden öğreniyoruz:


SORU SAYISI: Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim okullarında gerçekleştirilecek 3 merkezi sınav, öğrencinin okul başarısı, öğrencinin davranış notu dikkate alınarak Anadolu liselerine, fen liselerine yerleştirilmesini planlarken, bu konuda ortaya çıkan tereddütleri de dikkate aldı. Öğrencinin sınavda en az 5 soruyla değerlendirilmesi öngörüldü. Bu "yönetmelik hükmü"ne dönüştürülecek.


TOPLU SINAV: Liselere girişte, öğrencinin diploma notunun etkisinin yüzde 25, davranış notunun etkisinin de yüzde 5 olması öngörülmüştü. Ancak, bazı okullarda öğretmenin öğrencilerine "şişirme not" verebileceği eleştirileri yapıldı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı, aynı okulun aynı sınıfında okuyan öğrenciler için toplu sınav yapma kararı aldı. Branş öğretmenleri tarafından hazırlanacak ortak sorular, okullarda sınıflararasında dengesizlik olup olmadığını da ortaya koyacak, ders programlarının okulda aynı ağırlıkta işlenip işlenmediği konusunda toplu sınavlar da belirleyici olacak. Öğrencilerin her dönem en az bir sınavı toplu olarak gerçekleştirilecek, tüm branş öğretmenleri yazılı sınavları karma olarak değerlendirecek.


ORANLAR DEĞİŞECEK: Merkezi sınavların liselere girişte ağırlığının değiştirilmesi yönünde Milli Eğitim Bakanlığı'na gelen binin üzerindeki öneri, komisyon tarafından değerlendiriliyor. Önerilerde, taslakta 70 olan merkezi sınavların ağırlığının en az yüzde 90'a çıkarılması istendi. Diploma notunun ağırlığının yüzde 7 civarında, davranış notu ağırlığının da yüzde 2-3 oranında olması önerildi.


O ÇALIŞMALARIN SONUNA GELİNDİ

Yalnız Talim ve Terbiye Kurulu’nda değil, bakanlığın sınavlarla ilgili değişik birimlerinde çalışmalar yapılıyor. Bakanlığın açıkladığı haliyle, öğrencinin “davranış notu”nun liseye geçişte puanını yüzde 5 etkileyecek. Bunun anlamı 500 üzerinden yapılacak değerlendirmede 25 puan demek. Ancak “davranış notu”nun esasları ne olacak?


İşte Rehberlik ve Araştırma Genel Müdürlüğü şimdi bunun ölçütlerini belirlemeye çalışıyor. Örneğin öğrencinin okula devamsızlığının olmaması, okula geç gelmemesi “davranış notu”nun tam olması için yetecek mi, ya da bunun başka ölçütleri ne olacak. Bu arayış ve çalışmalar yakında tamamlanacak. O çalışmalar tamamlandığında son durumu da yine ilk sizler öğreneceksiniz.


DAİRE BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

Söz Milli Eğitim Bakanlığı’ndan açılmışken, dün yapılan bir değişikliği de belirtelim. Talim ve Terbiye Kurulu’nun en önemli görevlerinden birisi ders kitaplarını incelemek. İşte, bu dairede sorunlar, iddialar hiç eksik olmaz. Daire Başkanı Recep Altın görevden alındı.


Ders kitaplarının seçiminde iddiaları ortadan kaldırmak için Talim ve Terbiye Kurulu’nda yeni düzenlemeler yapılıyor. Talim ve Terbiye Kurulu üyeleri de, branşlarıyla ilgili ders kitaplarından sorumlu olacak, böylece kitapta hata ortaya çıkarsa yürütülecek soruşturma kapsamına da dahil edilecek. Öğreniyoruz ki bu yalnız kurul üyelerini değil, başkan ve başkan yardımcılarını da kapsıyor. Yani deyim yerindeyse “herkes, elini taşın altına koyacak” ve hatasız ders kitapları okutulması için çaba gösterilecek.

Hürriyet



__________________

out1hd3.gif

Sayfa%Sayfa no%Toplam sayfa%  sorted by
 
Hızlı cevap

Hızlı cevap göndermek için giriş yapınız

Tweet this page Post to Digg Post to Del.icio.us


Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard